Poniższe zdjęcie zostało wykonane w 1930 roku. Dokładnie jest to reprodukcja, która ukazała się w gazecie "Dziennik Wschodni". Gdzieś ją już widziałem w internecie - pora przedstawić ją na naszym forum Widać budowę pomnika, który zostanie odsłonięty rok później viewtopic.php?f=10&t=470&start=80#p6972 .
W nawiązaniu do powyższego - pomnik w oryginale Wysłana została w 1940 roku (jak zresztą widać) i należy domniemywać, że zdjęcie zostało wykonane tuż przed wojną lub na jej początku.
Też tak się wczoraj zastanawiałem po "zeskanowaniu" zdjęcia. W porównaniu viewtopic.php?f=10&t=470&start=80#p6949 fakt jest jeden - na pewno był ładniejszy niż ten, który jest dziś.
"Brama polskiego Kościoła z konduktem pogrzebowym" - data wykonania w oryginalnym opisie. Chodzi oczywiście o kościół św. Mikołaja viewtopic.php?f=10&t=470&start=90#p7011
No skąd Ty to wykopałeś znowu , to ja nie mam pojęcia ? Takiego zd. jeszcze nie widziałem Myślę , że to na środku skwerku stały te budynki - teraz ich nie ma , bo w tle widać koś. Św. Mikołaja . G
Akurat dwie ostatnie fotki (dwie z pięciu) pojawiły się swojego czasy w Niemczech na eBayu. Udało mi się "psim swędem" wylicytować, pozostałe poszły w obce ręce . Tak masz rację, budynki te były na skwerku - analizując pozostałe fotki (szczególnie te viewtopic.php?f=10&t=470&start=110#p7085 ) podejrzewam, że zostały zburzone przez Niemców po ich wkroczeniu. Historia fotek zaczyna powoli się zazębiać