Witam
vampiredevour napisał(a): Chcę kupić analoga, ale ilekroć próbuję znaleźć, tym popadam w coraz większy obłęd. Jest ich tak dużo, te wszystkie parametry mieszają mi w głowie i wariuję. Potrzeba mi czegoś taniego (cóż, teraz analogi nie są drogie, wykluczając te za 10tys. ;p) i takiego, co będzie ze mną 'współpracowało', a nie utrudniało pracę.
Co do wyboru analoga to sam byłem jakiś czas temu w rozterce

. Na kilka pytań musisz se odpowiedzieć: auto focus czy manual ? obiektywy manuale są tańsze a jak chcesz "full old shool" to pewnie na jednym szkle sie nie skonczy

, co do samego body to warto zwrócić uwagę na to jakie ma programy jakiś "Auto" się przyda, jak wybór padnie na jakieś nowsze konstrukcje to i będzie lampa wbudowana. Warto rozejrzeć się po znajomych i rodzinie, kiedyś fotografia była dość popularnym hobby może znajdzie się u kogos jeżeli nie aparat to może jakieś obiektywy. Jak miałbym już jakieś marki wymieniać to nikon, canon i oczywiście pentax

- polecam popatrzeć na fora miłośników danego systemu na pewno nikon i canon maja swoje fora dyskusyjne. Body to koszt 50-200zł w zależności od modelu i marki, obiektyw tu różnie jeżeli co z AF to myśle ze za ok 300zl jakiś zoom krótki da się zdobyć.
Ja wybrałem MESuper prawie 30letni dziadek wprawdzie bez auto focusa ale całkiem przyjemny w obsłudze, wybrałem z racji tego ze obiektywów manualnych używam z cyfrówka (pentax), MESup ma wszystko co trzeba, tryb "auto" czyli ustawiamy przesłonę pierścieniem a w wizjerze światłomierz pokazuje Ci jaki czas ustawia se aparat (taki Av), jest tez manula czyli wszystko sami, a wizjer ma jak telewizor

. No i gabaryty aparatu bardzo przenośne z podpięta 50tka jak się uprę to w kieszeń w bojówka wejdzie

. Na szybko zrobiłem fotę mój egzemplarz jest trochę ruszony zębem czasu otarcia to tu to tam ale działa, cenowo to wygląda tak: MEsuper body 100-200zł ( w zależności od stanu i koloru

), obiektyw smc-m 50/1.7 150-200zł mniej więcej.
vampiredevour napisał(a):Szczególnie, że u nas na zajęciach foto w MOKu mają otwierać ciemnię.
czy są jakieś ograniczenia wiekowe co do uczestnictwa w tych zajęciach ?
Pozdr.