SawaRob napisał(a):Ha!
No i jest

Ten w chmurach - podoba mi się najbardziej.
Ale generalnie to trochę mdłe wychodzą obrazki z tego szkła - na pewno ten specyficzny statyw się przyda, ale ta cena ... CZegoż to ludzie nie zrobią, aby być bliżej gwiazd:D
pozdrawiam i udanych ciał niebieskich w obrazach życzę.
W sumie spędziłem parę godzin i mam około 300 zdjęć, posiedzę dziś trochę i coś wybiorą bardziej sensownego. Wczoraj to było tak na szybko.
Widziałem zdjęcia chłopaków z astroforum jak wymiatają naprawdę bajeczne zdjęcia z tego szkła, tylko podstawa - montaż ;P
Obiektyw w połączeniu z cyfrówka daje ponad metr ogniskowej i bez dobrego montażu przy takich ogniskowej to jak widać psu na budę.
Mało tego, montaż ten umożliwia prowadzenie za obiektem, co przy dłuższym czasie naświetlania jest bardzo pomocne.
I tak używałem samowyzwalacza bo po naciśnięciu paluchem wychodziło całkowite mydło.
Po drugie to mój pierwszy raz z księżycem i nie ukrywam, iż szybko uciekał mi z kadru - zanim samowyzwalacz zadziałał to księżyca prawie w nim nie było.
Dla przykładu strzeliłem jakieś tam pierdoły - to elektrociepłownia Żerań oddalona jakieś ok 1,5 km ode mnie. Komin w miarę Vattenfall rozmazany.
Może też i konwerter pomiędzy aparatem i obiektywem, (ma jakieś szkiełko dodatkowe, co niby ma umożliwiać ostrzenie w nieskończoność), być może i to bruździ.
Nic, powoli będę eliminował różne opcje, jak się okaże że to obiektyw to i on też zostanie wyeliminowany