Jak zwykle przypadkiem

trafiłem na ciekawą książkę/album pod tytułem
"PODLASIE w fotografii" Waldemara Stępnia. Polecam pozycję do poczytania, obejrzenia - multum ciekawych fotografii z okolic a do tego jeszcze ciekawsze opisy
Akurat zdjęć z Międzyrzeca znalazłem "całe dwa" tj
fot. 98 - arkady starej uliczki w Międzyrzecu
fot. 99 - poczta i opis cyt"... warto nieco dłużej zatrzymać się całkowicie niepozornym pod względem architektonicznym budyneczku w Międzyrzecu. Trzeba posiadać albo nieco szczegółowej wiedzy historycznej, albo po prostu tzw. nosa fotoreporterskiego

, żeby się przymierzyć do fotografowania tego obiektu.
Jest to budynek poczty, prawdopodobnie z końca lat dwudziestych XIX wieku, usytuowany w obramowaniu dawnych stajen (dzisiaj z resztą obiekt pełni funkcję poczty).. Warto wiedzieć, iż fragment szosy E-8 między Warszawą a Terespolem to, historycznie, trakt bity z kamienia "szabrowanego"; Warszawa - Brześć Litewski, zbudowany w latach 1819-23 jako jeden z pierwszych po prawej stronie Wisły.
Wzdłuż traktu założono stacje pocztowe lub przeprzęgowe, m.in. właśnie w Międzyrzecu, we wspomnianym budynku. Obok stajni i wozowni stacje posiadały często zajazd dla podróżnych, elegancko urządzony, gdzie można było się najeść, napić i upić.

Prócz bowiem transportu przesyłek pocztowych kursowała regularna komunikacja pasażerska, której służyły dyliżanse konne. Można też wynająć konie ekstra z krytym powozem na resorach.
Z komunikacji regularnej zabraniało się korzystać dzieciom do lat trzech, obłąkanym, epileptykom i osobom o odrażającym wyglądzie
zewnętrznym.... czyli "goście z fot.100 i 101 już by nie pojechali.

(fotki oczywiście zrobione w naszych okolicach około 1967, 68roku)